Lång text del 2, inlägg 5

Anorexi - självsvältning

Anorexi eller anorexia är de vardagliga namnet sjukdomen, men den riktiga benämningen är Anorexia Nervosa.
Anorexia är latin och betyder aptitlöshet.

Anorexi är en främst psykisk sjukdom som påverkar kroppen väldigt kraftigt. på något sätt har man skaffat sig en väldigt felaktig kroppsbild. Man är helt fixerad av sin kropp, man tycker att man är överviktig och tycker att man själv behöver banta. Personen med sjukdomen svälter sig själv och dessa personer blir ofta extremt smala.

Ofta får personen denna felaktiga bild av sin kropp för att denne jämför sig med dagens ideal. I dagens ideal ska man vara mycket smal, och när man känner att man inte lever upp till dessa "krav" så kan denna sjukdom uppkomma.


Anorexi kan vara livshotande om patienten inte får vård. Det är viktigt att personen får vård så tidigt som möjligt, då är det lättare att hjälpa personen än om det har gått så långt att den har börjat svälta sig själv. Då fungerar inte kroppens normala biologiska funktioner. Det kan vara svårt att återställa balansen i kroppen igen då.
Men de allra flesta som får hjälp blir botade. Men anorektiker förstår inte själva att deras beteende är sjukligt och behöver därför mycket hjälp och stöd från sin familj och sina vänner för att våga söka hjälp och bli av med sin sjukdom.

Behandlingen går ofta ut på att man måste lära sig att äta på normala tiden igen. Man får också psykoterapi för att förbättra ens självbild och annat jobbigt.

Om det är riktigt illa kan man till och med bli inlagd på sjukhus.

Fortsätting följer.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0